Gemakkelijke uitleg: wat heb ik nodig voor een trektocht? 

Mensen maken trektochten vaak heel ingewikkeld. Hier leggen wij je uit dat het supermakkelijk is om op pad te gaan, dit heb je nodig voor een geslaagde trektocht. 

Lijkt het je tof om een meerdaagse tocht te gaan maken met je eigen bepakking op je rug? Dat is een droom van velen. Van het lopen van de Pacific Crest Trail van 6 maanden in Amerika tot het Pieterpad van 4 weken in Nederland. Je kan er ook gewoon voor kiezen om klein te beginnen met bijvoorbeeld een trektocht in Nederland van twee dagen. Dan kan je kijken of het echt wat voor je is voordat je allerlei duur spullen aanschaft die je vervolgens nooit meer gebruikt. 

Een rugzak: 

Een trektocht begint met een rugzak. Het is vooral belangrijk dat je niet een te zware rugzak op je rug draagt. Ga voor een rugzak die lekker zit en licht van gewicht is. Je kan een rugzak vaak testen bij een sportspeciaalzaak bij jou in de buurt. De grote van een rugzak wordt bepaald door het aantal liters. Dit kan zijn tussen de 10 en de 90 liter. Bij 90 liter betekent het niet dat je 90 kilo op je rug draagt, het draait voornamelijk om het volume van jouw rugzak. Afhankelijk van of jij met je eigen bepakking loopt (tentje, slaapzak, slaapmatje, kookspullen en eten) kan je bepalen hoe groot je rugzak is. Voor een trektocht met bepakking kies je vaak tussen de 50 en de 60 liter. 

Een tent of hangmat: 

Nu moet je de keuze maken tussen een tent of een hangmat. Voor veel mensen is dit niet een moeilijke keuze en gaan ze voor een tent. Een hangmat doe je vooral wanneer je nog verder uit je comfortzone wil trekken. 

Bij een tent kan je kiezen tussen verschillende tenten en verschillende categorieën. Bij een sportspeciaalzaak kunnen ze hier ook goed informatie over geven. Of meer weten over trektochten, klik dan op de link. Het belangrijkste bij een tent is vooral dat hij groot genoeg is voor de hoeveelheid personen waarmee je weggaat. Bij een trektocht kies je vaak voor een tent die 1 persoon meer heeft dan waarmee je op pad gaat. Dit betekent dus wanneer je met twee personen gaat je een tent meeneemt voor drie personen. 

Slaapzak: 

Over een slaapzak kunnen we kort zijn. Zo kan je kiezen voor dons of synthetisch, maar tegenwoordig isoleren ze bijna even goed. Dons kan echter soms iets zachter aanvoelen. Daarnaast kies je een comforttemperatuur die past bij de temperatuur waar je de trektocht gaat lopen. In de zomer kies je voor een comfort van 15 graden en in de winter van een comfort met een minus temperatuur. Let op: Voor vrouwen is de comforttemperatuur vaak 5 graden lager dan die van mannen. Iets om rekening mee te houden bij de aanschaf. 

Slaapmatje:

Er zijn veel verschillende slaapmatjes, maar eigenlijk kiezen de meeste mensen voor een simpel schuimrubberen matje of een opblaasbaar slaapmatje. Bij een opblaasbare slaapmat heb je iets meer comfort. Hier kiezen mensen vaak voor de merken: Nomad, Thermarest, Exped of Nemo. Dit zijn de beste en meest lichtgewicht merken die er op dit moment zijn. 

Kookspullen: 

Voor het koken kan je kiezen voor een los brandertje en losse pannetjes, maar je kan ook kiezen voor een alles in één systeem. Hiervoor moet je bij Jetboil of MSR Windburner zijn. Kies je voor een los brandertje probeer dan voor een klein brandertje en pannetje te gaan. Vaak kan je dan het gasblikje, brandertje en pannetje bij elkaar in doen. 

Voeding: 

Tijdens een trektocht moet je natuurlijk ook wat eten. Daarvoor kan je kiezen voor het eten van droogmaaltijden. Zo vind je er genoeg bij een outdoorwinkel, maar je kan ook via Jimmy Joy een grote zak halen zodat je in één keer klaar bent voor een paar dagen. 

Elektronica:

Als laatste wil je natuurlijk een beetje comfort. Neem daarom een powerbank mee die past bij de lengte van je trektocht. Ga je 5 dagen op pad dan moet een 20 amp powerbank genoeg zijn. Daarnaast niet je telefoon vergeten en misschien een fototoestel voor wat leuke kiekjes onderweg. Ook mag jij jouw e-reader niet vergeten tijdens een trektocht. 

Extra tip:

Huur je trektocht materialen. Zo hoef je niet gelijk veel geld uit te geven en kan je kijken of het maken van een trektocht wat voor jou is. Hier kan je bepakking huren trektocht

Een trektocht in Nederland 

Wil je nu een keer op pad, maar niet gelijk naar de andere kant van de wereld? Dan is een belevingstocht in Nederland misschien wat voor jou. Samen met een ecoloog, bushcrafter en wildplukexpert terug in de natuur. Een weekend enorm veel leren en natuurlijk hiken.