Wie bekijkt mijn Facebook? En kun je dat zien?

Kijk jij weleens op het profiel van anderen? Soms ben je misschien een beetje aan het gluren en zo nu en dan wil je weten hoe het met iemand gaat bijvoorbeeld. Maar wist jij eigenlijk dat je gewoon kan zien wie er op jouw Facebook-profiel kijken? Misschien leuk om eens te zien of jij zelf ook stiekeme gluurders hebt. 

Facebook is natuurlijk een platform dat vele mensen over de wereld gebruiken. Laatst nog kwam online dat er maar liefst 1,5 miljard mensen wereldwijd gebruikmaken van Facebook. Momenteel is het ver uit het grootste sociale media platform ter wereld. Maar wie kan er eigenlijk allemaal in jouw profiel kijken? Je kan natuurlijk het profiel beschermen, maar kan je dan ook zien wie er op jouw naam heeft gezocht? Wij hebben voor jou onderzoek gedaan en zijn tot de volgende conclusie gekomen.

Wie kijkt het vaakst op jouw Facebook profiel?

Nee, het is niet mogelijk om te zien wie er het vaakst op jouw profiel kijkt. Facebook heeft wel een bepaalde rekenmethode om te zien wie jouw beste vrienden zijn. Dit zijn profielen waar jij het vaakst interactie mee hebt. Verderop in dit artikel hebben wij paar handige tips hoe jij kan zien wie je beste vrienden zijn. 

Inmiddels zijn er veel nep berichten ook wel hoax-berichten genoemd. Dit zijn berichten die jou ervan moeten overtuigen dat je wel kan zien wie er vaak naar een bepaalde account zoeken. Deze berichten doen je laten denken dat je door middel van een link kan inzien wie er allemaal op je profiel kijken. De reden voor deze hoax is dat oplichters inzicht willen krijgen in jouw profiel. Vaak natuurlijk om gegevens te stelen die ze uiteindelijk kunnen gebruiken om jou op andere manieren geld afhandig te maken. 

Hoe kan je jouw Facebook goed beveiligen?

Eigenlijk werken de meeste platforms waar jij gegevens moet invoeren tegenwoordig met een tweestapsverificatie. Zo’n tweestapsverificatie moet ervoor zorgen dat het voor hackers moeilijker wordt om in te breken binnen jouw profiel. Wat je doet bij een dergelijke verificatie is dat je op twee verschillende manieren een wachtwoord of beveiliging instelt. Dit kan zijn door een wachtwoord te moeten invullen en daarnaast nog een code die per sms naar je telefoon wordt gestuurd moet invullen. Dit hoef jij niet iedere keer te doen wanneer jij je aanmeldt, maar moet alleen wanneer je gebruik maakt van een andere computer of mobiel wanneer jij inlogt. Wij hebben voor je op een rijtje gezet hoe jij dit gemakkelijk kan instellen. 

Hoe stel ik een tweestapsverificatie in op Facebook? 

  • Open de Facebook app of pagina 
  • Ga naar de instellingen 
  • Open nu Instellingen en privacy
  • Open vervolgens de instellingen 
  • Klik nu op de Beveiliging en aanmelding
  • Kies nu de tweestapsverificatie 

Hierna kom je in een menu die je verder door het proces zal lijden. Het is zeker niet moeilijk en kost je misschien 5 minuten tijd. Hierna ben je goed beveiligd tegen oplichters en andere scammers, maar wees natuurlijk altijd op je hoede. 

Wie zijn mijn beste vrienden op Facebook? 

Helaas kan je niet zien wie er vaak op jouw profiel kijken, maar Facebook heeft wel een algoritme ingesteld waarmee je kan kijken wie je beste vrienden zijn. Dit is vaak gebaseerd op hoe vaak jij interacties hebt met vrienden of profielen van anderen. Wij hebben voor jou in een paar makkelijke stappen opgeschreven hoe jij dit kan bekijken. Zowel voor je mobiel als op de desktop.  

Via je mobiele telefoon:

#1 Open je Facebook 

Klik op het icoontje van je Facebookaccount. Facebook is het herkennen aan het Blauwe balletje met een witte F erin geschreven. Wanneer jij al ingelogd bent kom je nu uit op de startpagina. Ben je niet ingelogd doe dit dan eerst voordat je verder kan gaan.

#2 Klik op de menu knop

De menuknop kan je vinden in de rechterbovenhoek van je scherm. Het zijn 3 streepjes die verticaal onder elkaar staan. 

#3 Klik op: (zoek) vrienden 

Het icoontje of de balk waarop je moet klikken heeft een vergrootglas met een poppetje erin als afbeelding. 

#4 De lijst met vrienden

Nu kom je in de lijst met alle beste vrienden. Facebook heeft doormiddel van een algoritme bepaalde wie jouw beste vrienden zijn. Hieruit kan je twee conclusies trekken: 

  • De vrienden die verder onder in de lijst staan heb je minder vaak contact mee. Het Dit zijn mensen die van tijd tot tijd op jouw account komen of waar jij zelf zo nu en dan contact mee hebt, maar niet zo vaak als de vrienden boven aan in de lijst. 
  • Hou aan dat de eerste vijf tot tien vrienden ook echt invloed hebben gehad op het algoritme. Dit contacten met wie jij veel interactie hebt gehad, niet per se andersom. 

Via de desktop: 

#1 Open je facebook 

Ga naar https://www.facebook.com/, Wanneer jij automatisch inloggen hebt ingesteld zal je gelijk je pagina kunnen bekijken. Anders zal je opnieuw moeten inloggen, wellicht via een tweestapsverificatie. 

#2 Klik op je naam

Boven in de balk vind jij een tap met jouw naam. Klik hierop om naar je profielpagina te gaan. 

#3 Klik op vrienden

Nu kan je zien hoeveel vrienden jij eigenlijk hebt, maar door erop te klikken kan je zien wie jouw beste vrienden zijn. 

#4 De lijst met beste vrienden

De nummer één is de persoon waar jij het meeste contact mee hebt gehad. Dit kan dus zomaar jouw beste vriend zijn. 

Je kan dus niet zien wie er op je Facebook-profiel kijkt. Wij willen dan ook benadrukken dat je niet kan zien wie er op jouw profiel kijkt. Je kan alleen zien doormiddel van je vriendenlijst met wie jij zelf de meeste interactie hebt gehad. En weet dus goed waar je op klikt voordat je in de val van oplichters stapt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.