Eindelijk zon! 7 slimme tips om extra geld te besparen

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk zit de buitentemperatuur in de lift. Dit betekent dat de douche, ijskast en airco al snel overuren draaien. Hoe kun je ervoor zorgen dat de energierekening niet te hard oploopt en dat je zelfs nog wat geld kunt besparen?

Als je niet goed oplet kan met dit warme zomerweer ongemerkt een enorm bedrag weglekken naar het water- en energiebedrijf. Met enkele simpele ingrepen kun je ervoor zorgen dat je zelf meer overhoudt. We zetten zeven tips voor je op een rij.

1. Houd de hitte buiten en ventileer je huis

Het is zonde om je huis af te moeten koelen omdat de warmte vrij spel heeft. Door overdag zonneschermen omlaag te doen en de gordijnen dicht te doen, houd je de zon buiten de deur en blijft je huis koeler. Houd ook de ramen en deuren dicht zolang het buiten warmer is dan in je huis. Het is slim om hierbij rekening te houden met de stand van de zon. Zet de ramen aan de schaduwzijde open, maar sluit ze samen met de gordijnen aan de zonzijde. Zo kan het huis een beetje doortochten, zonder dat elders de temperatuur oploopt.

Is de lucht ’s avonds of ’s morgens vroeg afgekoeld, zet dan de ramen even tegenover elkaar open om je huis snel af te koelen. Ook goede isolatie helpt. In de winter zorgt dat voor lagere stookkosten, maar in de zomer houdt het de warmte beter buiten.

Een goede ventilatie doet eveneens wonderen. Het is niet alleen gezond, maar voorkomt ook vochtvorming. Omdat vochtige huizen moeilijker zijn te verwarmen, bespaar je stookkosten door je huis van tijd tot tijd goed door te luchten.

2. … maar wees zuinig met de ventilator en airco

Als het kwik boven de 25 graden uitkomt, draaien airco’s en ventilatoren vaak overuren. Maar dit zijn wel enorme energievreters. Lukt het niet om met de bovenstaande tips je huis aangenaam koel te houden, dan verdient een ventilator de voorkeur boven airconditioning.

Volgens Milieu Centraal scheelt dit al gauw enkele tientjes per jaar. Om je een idee te geven: een ventilator die 200 uur draait, verbruikt voor 2 euro stroom. Voor een airco voor één kamer (single split) is dat 35 euro: ruim 17 keer zoveel dus. Een multi split airco (die twee of meer kamers afkoelt) verbruikt voor 75 euro stroom.

Milieu Centraal raadt het gebruik van een mobiele airco af. Je gebruikt deze vooral op heel warme dagen, maar juist dan helpt het nauwelijks de temperatuur omlaag te brengen. Bovendien verbruikt deze per uur meer stroom dan een vaste airco.

Wil je toch een airco gebruiken, zet deze dan alleen aan als het echt nodig is en uitsluitend in de ruimtes die je gebruikt. Zet de temperatuur niet te laag: een paar graden onder de buitentemperatuur voelt vaak al behaaglijk genoeg. Houd uiteraard de deuren in huis goed dicht, om te voorkomen dat de koude lucht wegstroomt.

3. Neem zonnepanelen

Is je dak geschikt voor zonnepanelen, dan is zelf zonne-energie opwekken eigenlijk een no-brainer. Voor een set van tien panelen moet je ongeveer 5.000 euro neertellen, inclusief installatie, omvormer en btw. Omdat je de btw grotendeels terug kunt vragen via de Belastingdienst ben je netto circa 4.200 euro kwijt.

De panelen leveren vervolgens voor circa 650 euro per jaar stroom. Je hebt de investering dus na ongeveer zeven jaar terugverdiend. Omdat zonnepanelen gemiddeld ongeveer 25 jaar mee gaan, bespaar je in de volgende 18 jaar dus in totaal ruim 10.000 euro stroom.

De stroom die je opwekt, maar niet meteen zelf gebruikt, lever je aan het elektriciteitsnetwerk. Daar krijg je een vergoeding voor van 22 cent per kWh: de zogeheten salderingsregeling. Dit bedrag is evenveel als je moet betalen voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Deze regeling wordt vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd en stopt na 2031 helemaal. Maar ook daarna krijg je nog een vergoeding voor de stroom die je levert.

4. Droog je wasgoed buiten

Wapperende was is een beetje uit het straatbeeld verdwenen, omdat de meeste huishoudens beschikken over een goede wasdroger. Toch kun je een leuk bedrag op je energienota besparen als je bij droog weer de was aan de lijn hangt. Elke was die niet de droger in gaat levert een besparing op van circa 1,25 euro.

Laat je de helft van alle wassen aan een wasrek (binnen of buiten) drogen, dan levert dit volgens het Nibud dus een besparing op van circa 40 euro per jaar. Hangt de was binnen, zorg dan wel voor voldoende ventilatie, om te voorkomen dat het huis te vochtig wordt (zie ook punt 1).

5. Gebruik je koelkast en vriezer slim

Een ijsvak vol dikke ijsplakkaten drijft de energiekosten op. Het energieverbruik van je koelkast stijgt met circa 10% als er 2 millimeter ijs op het diepvrieselement zit. Ontdooi het vriesvak dus regelmatig.

Moet je vlees of ander bevroren voedsel ontdooien, doe dat dan in de koelkast. Dat is niet alleen hygiënischer, maar bespaart ook energie: de kou die vrij komt, helpt je koelkast met koelen. Omgekeerd kun je restjes warm eten beter eerst te laten afkoelen voordat je ze in de koelkast of de diepvries stopt. Anders warmt het apparaat onnodig snel op.

Ook is het slim om je koelkast te vullen met volle flessen water. Koel water is lekker fris, maar een volle koelkast zorgt er ook voor dat bij het openen van de deur minder warme lucht de koelkast in kan stromen. Controleer verder regelmatig de rubberen strips bij de deur. Als deze niet goed sluiten, stroomt koude lucht weg en dat is natuurlijk zonde.

Heb je een oude, onzuinige koelkast, dan kun je veel geld besparen door deze te vervangen door een milieuvriendelijker exemplaar. Vervanging van een koelkast van tien jaar oud, bespaart volgens Milieu Centraal circa 40 euro aan stroomkosten per jaar. Voor een koelkast van 15 jaar is dat 50 euro en voor een exemplaar van 20 jaar 60 euro.

6. Op vakantie of weekend weg? Zet apparaten niet op stand-by

Een huishouden is circa 100 euro (450 kWh) per jaar kwijt aan standby-verbruik, zo heeft Milieu Centraal becijferd. Je kunt dan ook jaarlijks tientallen euro’s besparen door apparaten helemaal uit te zetten, in plaats van ze op standby te laten staan. Ga je op vakantie of een weekend weg, haal dan van zoveel mogelijk apparaten de stekkers uit het stopcontact. Vooral de tv en je computer zijn sluipgebruikers.

Heb je meerdere apparaten bij elkaar staan (zoals een computer met monitor en printer), sluit dan alle stekkers aan op een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar en schakel de stekkerdoos na gebruik uit.

7. Ga korter douchen

Niks heerlijkers dan een verkoelende douche bij plakkerig weer. Maar door de douchetijd te verkorten, kun je een behoorlijk bedrag besparen. Door vijf minuten onder de douche te staan in plaats van negen minuten, bespaart een gemiddeld huishouden volgens het Nibud ongeveer 70 euro per jaar aan gas en warm water.

Een waterbesparende douchekop (die wat lucht met water mengt) levert een besparing op van ongeveer 50 euro per jaar.

Ook een thermostaatkraan is een slimme keuze. Deze zorgt ervoor dat het douchewater sneller de juiste temperatuur bereikt en een constante temperatuur houdt. Bovendien bespaar je hiermee ongeveer 6 euro per jaar aan gas en water.