Wat kan 5-HTP doen voor je lichaam?

5-HTP is een stof waarvan wordt aangenomen dat het de serotonineniveaus in je lichaam helpt verhogen. Dit kan gunstig zijn voor verschillende aandoeningen, waaronder depressie, slapeloosheid, migraine en meer.

5-Hydroxytryptofaan (afgekort 5-HTP) is een aminozuur dat je lichaam van nature aanmaakt. Je lichaam gebruikt het om serotonine te produceren, een chemische boodschapper die signalen verstuurt tussen je zenuwcellen.

Lage serotonineniveaus worden in verband gebracht met depressie, angst, slaapstoornissen, gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen. Daarom kan het verhogen van de productie van serotonine in je lichaam verschillende voordelen hebben.

Om deze reden worden serotonine producerende supplementen steeds populairder en zijn er steeds meer Belgen en Nederlanders die 5 HTP kopen in online vitamine winkels.

Hoog tijd om de 5 potentiële gezondheidsvoordelen van 5-HTP, gebaseerd op de wetenschap, met je door te nemen.

1. 5-HTP kan helpen bij gewichtsverlies

Gewichtsverlies kan de productie van hormonen verhogen die je een hongergevoel geven. Deze gevoelens van constante honger kunnen ervoor zorgen dat afvallen op de lange termijn niet vol te houden is.

5-HTP kan deze hongeropwekkende hormonen tegengaan, waardoor de eetlust wordt onderdrukt en je gewicht kunt verliezen.

In een ouder onderzoek kregen 20 mensen met diabetes willekeurig ofwel 5-HTP ofwel een placebo gedurende 2 weken. De resultaten toonden aan dat degenen die 5-HTP kregen ongeveer 421 minder calorieën per dag consumeerden, vergeleken met de placebogroep.

Bovendien remde 5-HTP vooral de inname van calorieën uit koolhydraten, wat werd geassocieerd met een betere bloedsuikercontrole.

Veel andere onderzoeken hebben ook aangetoond dat 5-HTP het gevoel van volheid verhoogde en hielp bij gewichtsverlies bij mensen met overgewicht of obesitas.

2. 5-HTP kan helpen bij depressie

Hoewel de precieze oorzaak van depressie grotendeels onbekend is, geloven sommige onderzoekers dat een onbalans in serotonine je stemming kan beïnvloeden op een manier die leidt tot depressie.

Houd er echter rekening mee dat andere onderzoeken tegenstrijdige bevindingen hebben opgeleverd over de relatie tussen lage serotonineniveaus en depressie.

Toch wordt gedacht dat 5-HTP supplementen depressie kunnen behandelen door het serotonineniveau te verhogen.

Uit een onderzoek bij 15 vrouwen bleek bijvoorbeeld dat het combineren van 5-HTP met creatine de symptomen van depressie na 8 weken verbeterde. Een ander klein onderzoek bij mensen met de ziekte van Parkinson concludeerde dat 5-HTP de symptomen van depressie kon helpen verbeteren in vergelijking met een placebo.

Veel van het onderzoek suggereert echter dat de potentiële antidepressieve effecten van 5-HTP sterker zijn wanneer ze worden gecombineerd met andere stoffen of antidepressiva, dan wanneer ze alleen worden gebruikt.

3. 5-HTP kan symptomen van fibromyalgie verbeteren

Aanvulling met 5-HTP kan de symptomen van fibromyalgie verbeteren, een aandoening die wordt gekenmerkt door spier- en gewrichtspijn, evenals extreme vermoeidheid en hersenmist, ook wel fibro fog genoemd.

Er is momenteel geen oorzaak van fibromyalgie bekend, maar lage serotonineniveaus worden in verband gebracht met de aandoening. Dit heeft onderzoekers doen geloven dat het verhogen van de serotoninespiegel mensen met fibromyalgie ten goede kan komen.

Er zijn inderdaad aanwijzingen dat 5-HTP de symptomen van fibromyalgie kan verbeteren, waaronder spierpijn, slaapproblemen, angst en vermoeidheid. Er is echter nog niet genoeg onderzoek gedaan om duidelijke conclusies te trekken over de effectiviteit van 5-HTP bij het verbeteren van fibromyalgiesymptomen.

4. 5-HTP kan migraine helpen verminderen

5-HTP zou kunnen helpen bij migraine, kloppende hoofdpijn die vaak gepaard gaat met misselijkheid of een verstoord zicht. Hoewel de precieze oorzaak wordt betwist, geloven sommige onderzoekers dat een laag serotonineniveau een rol kan spelen.

Een ouder onderzoek bij 124 mensen vergeleek het vermogen van 5-HTP en methysergide, een veelgebruikt migrainemedicijn, om migraine te voorkomen.

Hieruit bleek dat het dagelijks supplementeren van 5-HTP gedurende 6 maanden het aantal migraineaanvallen bij 71% van de deelnemers voorkwam of aanzienlijk verminderde.

5. 5-HTP kan de slaap bevorderen

5-HTP produceert serotonine, dat kan worden omgezet in het hormoon melatonine.

Melatonine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de slaap. De niveaus ervan stijgen 's avonds om de slaap te bevorderen en dalen 's ochtends om je te helpen wakker te worden.

Daarom kan een supplement met 5-HTP de slaap bevorderen door de productie van melatonine in je lichaam te verhogen.

Een onderzoek uit 2010 toonde aan dat een combinatie van 5-HTP en gamma-aminoboterzuur (GABA) de tijd die nodig was om in slaap te vallen aanzienlijk verkortte, de slaapduur verlengde en de slaapkwaliteit verbeterde.

GABA is een chemische boodschapper die ontspanning bevordert. De combinatie met 5-HTP heeft waarschijnlijk een synergetisch effect.

Conclusie: 5-HTP is veelbelovend (maar heb geduld)

De Amerikaanse onderzoeksresultaten naar 5-HTP zijn al wel veelbelovend, maar we tekenen erbij aan dat het gebrek aan op mensen gebaseerde onderzoeken het lastig maken om 5-HTP echt aan te bevelen. We moeten dus nog even geduld hebben tot dat er meer wetenschappelijk onderzoek beschikbaar komt.