Wie is Iris Frederix? Alles wat je moet weten over deze kunstenares

Iris Divina Frederix is een Nederlandse kunstenares. Zij schildert de mooiste schilderijen in een realistische stijl. Vaak zijn vrouwen wonderschoon afgebeeld in de schilderijen van Frederix.

Haar werk

Iris Frederix (1981) zet zichzelf op de markt met haar prachtige realistische schilderijen. Haar talent heeft ze verder ontwikkelt in Den Haag waar ze aan de Koninklijke Academie beeldende kunst studeerde. Met natuurlijk als richting: schilderen. Ook heeft ze aan de Amsterdam Hogeschool voor de Kunsten haar bachelor eerstegraads docent beeldende kunst gehaald. Haar recentelijk werk is te zien op haar website.

Amor es flow

Hier zie je het schilderij ‘Amor es flow’: haar eigen kind in een mooi bloemen landschap. In het schilderij is te zien hoe extreem realistisch de details in de bloemen zijn verwerkt. Laten we nog even stil staan bij het gebruik van licht in de schilderijen. De lichtinval en schaduwen zijn zo realistisch dat het net lijkt alsof je naar een foto kijkt.

the painter, the model’

Wanneer je verder kijkt op haar website en Instagrampagina zie je het schilderij ‘the painter, the model’. Hier is een blote vrouw te zien die voor een man staat. De man staat met een glas wijn in zijn hand en aait de hond. Het gebruik van licht is ontzettend mooi. Je ziet het warme licht dat uit een lampje straalt en het licht van buiten staat op het schilderij. De details zijn prachtig. Zelfs de barcode op de wijnfles is te zien.

What lovers do

Frederix houdt ervan om schilderijen af te beelden zoals het is. Rauw en puur. In het schilderij ‘What lovers do’ is een stel te zien die op hun bank de liefde bedrijven. De kousen panty heeft de vrouw nog aan en de deken valt half van de bank. Op de achtergrond zie je tafels met cake, donuts en taarten. Een bijzonder contrast met wat er op de voorgrond van het schilderij zich afspeelt.

Op haar website is ook te zien dat ze schilderijen in opdracht maakt voor mensen. Dit zijn vaak prachtige portretten en een aantal bekende Nederlanders staan ook in het rijtje. Met al deze mooie schilderijen die Iris Frederix maakt, is haar werk vooral te zien in privé collecties en bedrijfscollecties. Verder is haar werk ook te zien in Galerie En Voute in Schiedam en in haar eigen atelier op afspraak.

Masterclasses

Haar kennis over het schilderen en didactische kwaliteiten past ze graag toe tijdens haar masterclasses. ‘’Ik ben mijn masterclass gestart omdat ik mijn passie voor schilderkunst en het geluk dat ik daarin vind, graag met anderen wil delen’’ aldus Iris op haar eigen website. Sinds 2010 opent Frederix eens per twee weken de deuren van haar eigen atelier in Utrecht. Beginners tot gevorderden kunnen terecht bij deze masterclasses, want je wordt per persoon begeleidt. De vijf lesdagen zijn onderverdeeld in zes levels. Tijdens de lesdagen loop je alle levels door. In de levels leer je de basisprincipes van het schilderen naar waarneming. Frederix geeft les volgens de schildertechnieken uit de Renaissance. Als we de website moeten geloven, zijn de masterclasses populair. Dit jaar zijn er alleen nog in september en oktober plekjes vrij.

Naast de fysieke masterclasses geeft Iris Frederix ook een online lessen pakket weg waarin je met zes videolessen leert hoe je een hand schildert. Hierbij krijg je een werkboek en een 20 minuten 1-op-1 zoom sessie met de kunstenares herself.

Televisie-optredens

De kunstenares werd bekender bij het grote publiek nadat ze geweldige portretten in opdracht van onder anderen Frits Bolkestein, Youp van ’t Hek en Guus Hiddink heeft gemaakt. Haar werk verschijnt ook vaak in documentaires, (kunst) magazines en dagbladen en voor televisieprogramma’s en talkshows wordt ze vaak geïnterviewd.

Iris is als docent te zien in het NTR televisieprogramma ‘Project Rembrandt’. In het programma Project Rembrandt wordt in acht afleveringen gezocht naar de beste amateur kunstschilder van Nederland. Hieraan doen tien talenten mee die in een half jaar tijd van zichzelf een top kunstschilder willen maken. Iris Frederix coacht samen met collega en mede kunstenaar Tyas Leeuwerink de talenten. Het programma wordt gepresenteerd door Annechien Steenhuizen.

Kunstenares voor de ambacht

Tijdens een uitzending bij de Vooravond op NPO1 vertelt Iris over haar tijd aan de kunstacademie. De kunstenares werd daar uitgenodigd om te praten over vrouwen in de kunstwereld. Zij zegt hier dat ze heeft moeten vechten om te komen waar ze nu is met het schilderen van haar extreem realistische schilderijen. Er wordt volgens haar verwacht dat vrouwen altijd met iets shockerend moeten komen waarbij het volgens haar niet meer om de ambacht van het vak gaat. Zo is ze wel eens tijdens haar menstruatie op een papier gaan zitten en dat heeft ze ingeleverd als opdracht voor de kunstacademie. Hier kreeg ze een 10 voor, maar voor haarzelf kwam er geen ambacht bij kijken.

Ook vertelt ze dat er vaak vrouwelijke modellen worden gebruikt in schilderijen vanwege de schoonheid. Dit komt doordat het vaak mannen zijn die schilderen. Iris kiest er bewust voor om soms ook mannen als model voor haar te laten staan.

Eigen oeuvre boek van Iris Frederix

De kunstenares heeft een eigen hardcover boek. Het boek is ontworpen door een reclamebureau. In het boek zijn schilderijen van Frederix te zien met eigen geschreven teksten erbij. Hier is in te lezen hoe het schilderij tot stand is gekomen en wat de motivatie van de kunstenares was om het schilderij te maken. In het boek wordt je meegenomen in het prachtige werk dat Iris de afgelopen tien jaar heeft gemaakt. Je krijgt een kijkje in haar artistieke keuken!