Eenmanszaak omzetten naar bv: waarom zou je dat doen?

De meeste startende ondernemers kiezen ervoor om een eenmanszaak op te richten. Dit is de meest toegankelijke optie en vraagt ook weinig financiële inbreng. Toch kan er ook een moment komen dat je gaat twijfelen aan de door jou gekozen rechtsvorm. Zo zien we steeds vaker dat ondernemers op een later moment er toch voor kiezen om hun eenmanszaak om te zetten naar een bv. Maar hoe komt dat?

De reden waarom startende ondernemers meestal voor een eenmanszaak kiezen, is omdat dit veel fiscale voordelen oplevert voor starters. Naarmate je langer als zelfstandig ondernemer werkzaam bent en het bedrijf groeit, worden echter ook andere rechtsvormen interessant. Dat geldt ook voor een BV (Besloten Vennootschap). Maar waarom zou je geen eenmanszaak, maar een bv oprichten? Welke voordelen levert het op als je jouw eenmanszaak omzet naar een bv? We zetten de grootste voor je op een rij. 

Fiscaal aantrekkelijker bij hogere winst 

Het kan in veel gevallen interessanter worden om een bv op te richten als je bedrijf gaat groeien. Het doel van de meeste ondernemers is immers om groter te worden. In het begin haal je je gestelde doelen misschien nog niet, maar na verloop van tijd merk je vanzelf dat het je makkelijker afgaat en je ieder jaar meer winst gaat maken. Zodra je jaarlijks meer dan 150.000 euro winst maakt, wordt het fiscaal ineens stukken aantrekkelijker om je eenmanszaak om te zetten naar een bv. 

Dit komt doordat je op dat moment minder belasting over je winst hoeft te betalen. Hierdoor blijft er meer ‘schoon’ geld over. 

Wil je jouw eenmanszaak omzetten naar bv door firm24? Houd er dan wel rekening mee dat dit wel betekent dat je eerst extra kosten moet maken. Bijvoorbeeld bij het laten opstellen van akte door de notaris. Dit is echter slechts eenmalig en kan met behulp van de juiste personen gelukkig tot het minimum worden beperkt. 

Minder persoonlijke aansprakelijkheid 

Het belangrijkste verschil tussen een bv en een eenmanszaak is dat je bij een eenmanszaak geheel zelf verantwoordelijk bent voor het doen en laten van het bedrijf. Als je bijvoorbeeld schulden maakt, dan kunnen schuldeisers ook aanspraak maken op je privévermogen. Een bv is echter een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Hierdoor ben je zelf minder verantwoordelijk als er problemen ontstaan. De bv wordt aangeklaagd of krijgt schulden te verwerken, niet jij als persoon. Dit kan je behoeden voor de risico’s die bij het vak horen. 

Maakt een professionelere indruk 

Opvallend genoeg maakt het woordje bv achter je naam soms ook gewoon een betere indruk bij zakenpartners en klanten. Mensen zien een bv vaak als betrouwbaarder. Ook omdat een eenmanszaak gemakkelijker opgericht kan worden. Als je een bv bent ben je tevens ook aantrekkelijker voor bijvoorbeeld investeerders. Zij kunnen nu immers meedelen in de winst door aandelen te krijgen ter hoogte van hun investering. Dat is bij een eenmanszaak niet mogelijk.