Zoveel verdien je als camgirl

Je hoort het steeds vaker, namelijk het geld verdienen met cammen. Zo stond er laatst een artikel in de AD, dat een 26-jarige blondine achter de webcam ontzettend populair was geworden in een korte tijd. Zij verdient gemiddeld 40.000 tot 70.000 euro (!) per maand met erotische handelingen achter de webcam. Het wordt ook steeds populairder en laatst bleek het uit een onderzoek onder 363 studenten van de UvA dat meer meiden aan sekswerk doen dan dat je denkt. Uit dit onderzoek bleek namelijk dat maar liefst zes procent van de studenten in Amsterdam aan sekswerk doet en zevenentwintig procent het wel eens overwogen heeft. Maar waarom wordt dit steeds populairder? En hoeveel kan je verdienen als camgirl? Als je dit eventueel zelf weleens overwogen hebt of als je het simpelweg interessant vindt, lees dan verder. 

Hoeveel verdien je als camgirl?

Het belangrijkste motief voor veel vrouwen om aan sekswerk te doen, is het geld. Tegenwoordig hoeft dit niet meer te betekenen dat je sekswerk doet op een traditionele manier als prostituee, maar kan het ook achter de schermen. Je kan thuis of waar je ook wilt werken, maar bovendien ook wanneer je wilt. Het werken als camgirl verdient goed en voornamelijk als je het vergelijkt met de tijd en moeite die je erin steekt. Je kunt bijvoorbeeld veertig cent verdienen per minuut en per klant bij een webcamsite als Clubsense NL. Dit is de hoogste uitbetaling voor één op één binnen deze sector. Ook krijg je het geld wekelijks gestort en hoef je niet maandelijks te wachten op je uitbetaling.

Wat is het verschil met ander sekswerk?

Er zijn verschillende soorten vormen van sekswerk en verschillende bijbehorende locaties. Zo kan je aan sekswerk op straat doen als de locatie een vergunning heeft gekregen van de gemeente. Je hebt er vast wel eens eerder over gehoord, maar dit kan op de zogenoemde tippelzones. Nederland kent drie van deze locaties, namelijk in Groningen, Arnhem en Nijmegen. Op andere locaties in Nederland is het illegaal om aan sekswerk te doen op straat. Dit verschilt met sekswerk vanuit huis, zoals achter de webcam of als je mensen thuis wilt ontvangen. Als je mensen thuis wilt ontvangen, is het essentieel dat je toestemming vraagt aan de gemeente. In Amsterdam bijvoorbeeld, maar ook op andere locaties in Nederland, kun je ook als raamprostituee werken. Je huurt dan een werkruimte van een raamexploitant, waardoor je ook zelf je eigen prijs kan bepalen voor de klant. Tegenwoordig is het ook mogelijk om te werken als escort, waarbij je ook als volledig zelfstandige werkt. Let op dat ook hierbij het nodig is om te checken of je een vergunning van de gemeente nodig hebt. Het is belangrijk om je goed te laten informeren als je als zelfstandige te werk gaat. Als zelfstandige ben je namelijk in theorie ondernemer en moet je je eventueel wel inschrijven bij de KVK. Ook is het noodzakelijk om dan belasting te betalen bij de Belastingdienst. Er komen meerdere rechten en plichten bij kijken, dus informeer jezelf goed hierover.