Wijzigingen in het basispakket: dit wil je erover weten

Elk jaar bepaalt de overheid wat er in het basispakket zit wat betreft je zorgverzekering. Dit is dan niet direct geldig, maar wordt geldig voor het volgende kalenderjaar. Het is alleen daarom al slim om regelmatig je zorgverzekering te controleren. In deze blog vertellen we je meer over de wijzigingen en hoe je hiermee om kunt gaan. Lees je mee? 

Het basispakket is bij elke zorgverzekering hetzelfde. Althans, wat er ín het basispakket zit. Alle basiszorg is voor iedereen toegankelijk. Wanneer jij je dus wilt verzekering van voor de basiszorg bij een bepaalde zorgverzekering dan kunnen ze jou niet weigeren. Basiszorg is een recht voor iedereen die in Nederland woont. Je betaalt hier wel verzekeringsgeld voor. Daarom wordt er elk jaar gekeken welke zorg er in het basispakket wordt gestopt. 

Zorg vergelijken online

Maar toch als je online kijkt naar zorgverzekering vergelijken dan vind je ook de verschillen in pakketten. Want hoewel het basispakket overal hetzelfde is, is er wel verschil in ziekenhuizen bijvoorbeeld. Sommige zorgverzekeringen hebben ander afspraken met ziekenhuizen. We hebben het dan dus niet over de vorm van zorg, maar wel over de locatie.

Dus wil jij nou de beste zorg en én het minst betalen? Dan kan het slim zijn om regelmatig jouw persoonlijke situatie door een zorgvergelijker heen te halen. Deze zorgvergelijkers zijn objectief en geven jou makkelijk en overzichtelijk informatie over welke zorgverzekering het beste bij jou past. 

1. Coronazorg voor Nederlanders

In 2023 kun je meer coronazorg verwachten. Dat komt omdat er veel Nederlanders zijn die nog steeds kampen met problemen rondom corona. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, conditieverlies, verlies in spierkracht. En benauwdheid. Daarom kunnen deze mensen straks maximaal 50 behandelingen voor fysiotherapie of oefentherapie vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Hierdoor is de kans op herstel veel groter. 

2. Vitamine D niet langer vergoed 

Voor langere periode werd vitamine D vergoed vanuit het basispakket. Dat is nu niet meer zo. Je moet dan zelf betalen voor extra vitamine D. Eerder kon je dit. Dus op recept krijgen. Je kan vitamine D ook uit voeding halen. Of je moet het recept uit eigen zak betalen wanneer je behoefte hebt aan meer vitamine D. 

Je hebt vitamine D nodig voor de opbouw van botten en gebit. Een tekort hierdoor zorgt voor botontkalking. Waardoor je botten broos kunnen worden. Meer hierover weten? Dit is waarom je vitamine D nodig hebt.

3. NIPT-test wordt buiten het basispakket aangeboden 

Vrouwen die zwanger zijn kunnen gebruikmaken van de NIPT-test. Hiermee wordt gekeken of een baby niet invasieve prenatale afwijkingen heeft. Denk bijvoorbeeld aan down-, edwards- en patausyndroom. Eerder moest hiervoor een groot gedeelte eigen risico worden betaald. Dat is straks niet meer nodig. 

Ook gaat er het een en ander gebeuren met de combinatietest. Deze test heeft te maken met een nekplooimeting. Eerder werd daar meer gebruik van gemaakt dan vandaag de dag. Maar omdat er minder vrouwen gebruikmaken van deze test kan de kwaliteit niet meer gewaarborgd worden. Reden voor de overheid om deze uit het basispakket te halen.