Wat kost een scheiding en hoe houd je grip op de kosten?

Scheiden is een emotioneel proces, maar er komt ook veel papierwerk bij kijken. Het regelen van een mediator, notaris of scheidingsadvocaat kan aardig in de kosten lopen en dan heb je vaak nog gedeelde bezittingen die door een scheiding duurder kunnen worden, doordat je ze zelf moet bekostigen. Hieronder lees je meer over wat een scheiding kan kosten en hoe je grip houdt op die kosten.

Dit kost een scheiding

Om maar direct met de deur in huis te vallen: er zijn geen vaste kosten voor een scheiding. Over het algemeen heb je te maken met kosten voor je advocaat, griffierecht en de behandeling van de zaak voor de rechter. Als je deze rechtsgang wilt voorkomen betaal je voor mediation.

Kosten voor griffierecht zijn 331 euro per procedure, maar dan heb je nog niet de kosten voor mediation, je advocaat of eventuele notariskosten voor het overzetten van je woning meegenomen in het kostenplaatje. Over het algemeen kun je rekenen op kosten rond de 3000 euro voor het hele proces, maar veel hangt af van welke advocaat of mediator je kiest, hoelang je het proces voort wilt laten slepen en of je samen keuzes kunt maken die de kosten drukken.

Zo is het bijvoorbeeld goedkoper om dezelfde advocaat te kiezen als de partner waar je van scheidt als je het eens bent over de scheidingsafspraken. Daarnaast kun je soms aankloppen voor bijzondere rechtsbijstand voor het betalen van de griffiekosten of het bekostigen van je advocaat en mediator. Je moet hiervoor een verzoek indienen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Hoeveel rechtsbijstand je ontvangt? Dat hangt af van je inkomen en eigen vermogen.

Samen een huis bezitten

Kosten voor de scheidingsprocedure kunnen niet niks zijn. Als je er samen makkelijk uitkomt, vallen de kosten vaak lager uit, omdat de zaak dan niet voortsleept en je mediator of advocaat minder uren declareert. Toch kunnen er flink wat hobbels ontstaan gedurende het scheidingsproces waardoor de kosten hoger uitvallen dan alleen procedurekosten.

Zo kan er onenigheid ontstaan over wie in het huis blijft wonen waar je samen leefde. Komt het op een andere naam te staan bij gemeenschappelijk bezit of ligt het complexer? Soms wil je bijvoorbeeld liever dat je partner vertrekt, maar dat gaat niet altijd even makkelijk. Lees bij Zorgeloosch meer over het uitzetten van een partner in een koopwoning.

In principe mag je je ex-partner niet zomaar uit een koopwoning zetten, aangezien hun rechten op het huis afhangen van het eventuele gemeenschappelijke eigendom, jullie huwelijkse status of de gekozen samenlevingsvorm. Alleen als je helemaal alleen de juridische eigenaar bent van een woning kun je onder voorwaarden je ex laten vertrekken.

Maar gelukkig kun je met goede afspraken of mediation, dure procedures voorkomen. Houd er wel rekening mee dat een woning op alleen jouw naam zetten vaak betekent dat je je ex-partner moet uitkopen. In zo’n situatie moet je de helft van de overwaarde van de woning betalen. Je moet vervolgens ook de financiële middelen hebben de hypotheekkosten zelf op te hoesten.

Elke scheiding is anders

Het blijft lastig om een prijskaartje te hangen aan een scheiding. Als je een gezamenlijke woning hebt, of een slepend conflict, kunnen de kosten veel hoger uitvallen. Kom je er samen snel uit? Dan kan het weer meevallen. Met rechtsbijstand en het soepel en slim laten verlopen van het proces kun je veel kosten drukken. Dat betekent ook water bij de wijn willen doen.