Zo boost je je immuunsysteem in 24 uur

Voel je een beetje rillerig of heb je ineens een loopneus? Met deze zeven tips geef je je weerstand in 24 uur een flinke boost, zodat je er weer snel bovenop bent:

1. Vitamine C

Vitamine C is perfect om je weerstand te ondersteunen, dus sla vooral voedingsmiddelen in die veel van deze vitamine bevatten. 

Denk bij vitamine C niet alleen aan sinaasappels, maar ook aan kiwi, rode paprika en boerenkool. Deze groenten- en fruitsoorten bevatten nog meer vitamine C dan onze oranje vrienden.

Om je gezonde eetpatroon nog aan te vullen, kun je een supplement met vitamine C toevoegen. Gebruik dit echter nooit in plaats van gezonde groenten en fruit.

2. Huidolie

Wat ook kan helpen als je een beetje rillerig of snotterig bent, is een inwrijving met een verwarmende huidolie. Dan geef je je lichaam een extra beschermlaagje dat de warmte beter vasthoudt. 

Neem eerst een warme douche en wrijf je daarna helemaal in met een plantaardige olie zoals sesamolie of zonnebloemolie. De toevoeging van rozemarijn werkt extra verwarmend.

3. Water, water en nog eens water

Als je immuunsysteem hard aan het werk is, heeft je lijf meer vocht nodig. Water, soep en kruidenthee voegen dit vocht toe, dus drink meer dan gebruikelijk als je iets onder de leden hebt. 

Door veel te drinken help je je lichaam ook om afvalstoffen af te voeren en dat is net wat je nu nodig hebt. Laat koffie en zwarte thee even staan, want deze dranken werken vocht afvoerend.

4. Bottenbouillon

Je weet wellicht van je oma of moeder dat kippensoep goed is als je in de lappenmand zit. Ook bottenbouillon is een goed idee als je je immuunsysteem een snelle boost wil geven. 

Deze bouillon bevat veel voedingsstoffen die je kracht geven om er weer bovenop te komen. Voeg knoflook, geelwortel en gember toe voor een extra powerboost.

5. Zink

Zink heeft net als vitamine C een positieve invloed op het immuunsysteem. Daarmee is dit mineraal perfect om je weerstand een flinke boost te geven.

De beste bron van zink bestaat uit oesters, maar ook rundvlees en hennepzaad bevatten ruime hoeveelheden van dit mineraal. Je kunt zink ook als supplement innemen. Het beste is vloeibare zink, maar zinktabletten met koper zijn ook prima.

Koper heeft dezelfde invloed op je immuunsysteem als zink, dus dat is mooi meegenomen. Het bevordert eveneens het ijzertransport in je lijf. IJzer is een mineraal dat de afweer van het lichaam ondersteunt, dus hiermee sla je meerdere vliegen in één klap.

6. Selenium

Selenium zorgt mede voor een goede weerstand. Het is dus een goed idee om extra aandacht te besteden aan de inname van dit mineraal. Dat gaat heel eenvoudig met een paar paranoten per dag.

Je hebt aan drie tot vijf paranoten per dag genoeg om voldoende selenium binnen te krijgen. Meer paranoten is zelfs niet aan te raden, want dan kun je seleniumvergiftiging oplopen.

7. Vitamine B6

Deze vitamine is van belang voor de productie van afweercellen. Het beste neem je dus voedingsmiddelen met vitamine B6 op in je eetpatroon als je je immuunsysteem een boost wil geven.

Vitamine B6 vind je onder andere in zonnebloempitten, pistachenoten en lever. Je kunt ook een supplement met vitamine B6 overwegen, maar kies dan alleen de natuurlijke vorm oftewel P5P.

Synthetische vitamine B6 kan stapelen, dus vermijd supplementen die een onnatuurlijke vorm van B6 bevatten.

8. Omega 3

Omega 3-vetzuren zijn niet alleen goed voor je hart en brein. Ze ondersteunen ook je algehele gezondheid. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om minimaal één keer per week vette vis op het menu te zetten.

Als het niet lukt om wekelijks een portie vette vis binnen te krijgen of als je niet van vis houdt, kan visolie een prima alternatief zijn. Ben je vegetarisch of veganistisch, dan kun je via algenolie aan voldoende omega 3-vetzuren komen.

Bron

Gutiérrez, s. et al. (2019). Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. International journal of molecular sciences, 20(20): 5028.