Waar kun je best voor het eerst naar een Grand Prix Formule 1 gaan kijken?

Sinds enkele jaren is Formule 1 opnieuw een van de meest populaire sporten in Nederland geworden. Zelfs na jaren afwezigheid staat ook het circuit van Zandvoort met de Grand Prix van Nederland opnieuw op de Formule 1 kalender. De prestaties van onze eigen Max Verstappen zijn daar natuurlijk medeverantwoordelijk voor.

En niet enkel het feit dat hij vorig jaar als eerste Nederlander ooit wereldkampioen werd, Max had ook daarvoor al heel wat bereikt. Al in 2018 haalde Verstappen de vierde plaats op het einde van de competitie. Hij werd daarna twee keer derde.

Ook dit jaar lijkt de Red Bull coureur weer heel wat kans te maken om ook zijn tweede wereldtitel te verzilveren. Wanneer we de noteringen voor het F1 wedden bij de Nederlandse bookmakers erop naslaan, lijken ook zij ervan overtuigd zijn dat Verstappen opnieuw wereldkampioen wordt. Met een gemiddelde notering van 1.1 ben je bijna verzekerd van winst met een wedje op Max als winnaar.

De hernieuwde populariteit van deze hoogste vorm van motorsport zorgt er ook voor dat meer sportliefhebbers een race live willen meemaken. En je kunt hen geen ongelijk geven. Een Formule 1 wedstrijd is een ware beleving. Een Formule 1 weekend is een ervaring om nooit meer te vergeten.

Wanneer je al vanaf donderdag aanwezig kunt zijn kun je meeleven met de piloten en de teams naar de climax van de eigenlijke wedstrijd op zondag. Je ziet de trainingen, welk team is er klaar voor, bij wie is er nog werk aan de winkel. Op zaterdag zijn het de kwalificaties. Hier wordt gestreden voor de pole positie. Die O zo belangrijke eerste plaats op de grit, die dikwijls van bij de start de winnaar aanduidt.

En dan is er op zondag de hoogmis van de motorsport. De Grand Prix. Nu kijk je niet naar de aparte individuele prestaties van de ene piloot na de andere, maar alle tien teams en twintig renners strijden tegelijk voor die begeerde WK-punten.

Er waren voor het eerst dit seizoen 23 races gepland. Maar om begrijpelijke redenen is de wedstrijd in Rusland afgelast. En welke van die evenementen is het meeste geschikt om je eerste F1 wedstrijd te gaan bekijken? Een echt sluitend antwoord op die vraag is niet zomaar te geven. Ieder circuit heeft zijn eigen eigenschappen. Het zal vooral aan je eigen mogelijkheden gebonden zijn.

Als je helemaal puur zou afgaan op ‘waar kan ik het meeste van de wedstrijd zien’ dan zouden we de Hungaroring in Boedapest voorstellen. De tribunes rond het circuit zijn zo gebouwd dat je daar de meeste tijd de coureurs kunt volgen.

Een ander heel belangrijk element is je budget. Hoeveel kun of wil je spenderen om het Formule 1 circus van dichtbij mee te maken?  Start je vanuit Nederland dan zijn België en Zandvoort de enige opties wanneer je geen verre verplaatsing wilt maken. De Grand Prix van Duitsland werd voorlopig geschrapt op de kalender en het circuit Paul Ricard is bijna helemaal in het Zuiden van Frankrijk.

In Francorchamps kun je bij de Belgische GP het hele circuit rondwandelen en de race uit verschillende oogpunten bekijken. Er zijn zeven stratencircuits tijdens dit seizoen. Een wedstrijd op een stratencircuit is helemaal anders, dan op een gesloten vaste omloop. En op bepaalde plaatsen worden die wedstrijden in het donker gereden.

Maar voor alle andere races zul je toch op een vliegreis moeten voorbereid zijn. Een weekendje Formule 1 is zeker geen goedkope aangelegenheid. De tickets voor donderdag en vrijdag draaien meestal rond € 75. Op zaterdag en zondag zul je al vlug meer dan € 100 voor een basisticket uitgeven. Denk ook aan je kosten voor overnachtingen en eten. Ga je naar de Grote Prijs van Monaco zul je ongetwijfeld dieper in je buidel moeten tasten dan wanneer je in Zandvoort zou gaan kijken.