Het kiezen van de juiste processor voor uw laptop

Het kiezen van een laptop is al lastig genoeg, en de onduidelijkheid die ontstaat door het grote aantal soorten CPU’s en namen maakt het alleen maar moeilijker. Met de juiste informatie kunt u zich ontwikkelen van een onervaren laptopkoper tot een expert op de markt.

De kern van elke computer of laptop is de CPU. Dit is de plaats waar de meeste taken van de computer worden uitgevoerd. Een processor die aan specifieke eisen voldoet en toch zuinig blijft, is van essentieel belang voor alles van het dagelijkse slechte surfen op internet tot het spelen van videogames met hoge graphics.

Hoe sneller de processor, hoe beter de prestaties van uw games en apps. In plaats van u te verdiepen in de specifieke kenmerken van elke processor, kunt u zich beter voorstellen welke software en games u zou willen draaien. Op basis van wat u het meest gebruikt, zou u de laptop en processor moeten kunnen kiezen die het beste bij uw behoeften passen.

Voordat we door deze processors gaan, is het belangrijk om te weten dat er slechts twee bedrijven zijn die processors maken, Intel en AMD. Laten we dus eens kijken welke je moet kiezen als je een laptop koopt.

Intel vs AMD in termen van:

1. Prijsstelling

De AMD Ryzen 9 3950X, bijvoorbeeld, is ongetwijfeld het duurste model in de line-up, en kost ruwweg €713. De sticker shock die je ervaart wordt echter ondersteund door een aantal uitstekende technologieën. De Ryzen 9 3950X heeft 16 kernen en 32 threads, wat één meer is dan het vorige vlaggenschip, de Ryzen 9 3900X. De Ryzen 9 3950X heeft niet alleen meer cores en threads dan zijn voorganger, maar hij heeft ook een groter cachegeheugen en hogere verwerkingssnelheden. Coffee Lake Refresh CPU’s zijn waarschijnlijk waar de meeste mensen bekend mee zijn als het gaat om Intel. Intels nieuwste Coffee Lake Refresh CPU’s zijn onder andere de i9-9900K, die ruwweg €523 kost en beschikt over 8 cores, evenals native geïntegreerde graphics.

2. Specificaties

Zoals je misschien hebt gemerkt bij het doorbladeren van de specificaties, heeft AMD zijn Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, Ryzen 9, en Threadripper lijnen, terwijl Intel Core i3, Core i5, Core i7, Core i9, en Cascade Lake-X families heeft. Wanneer de AMD versus Intel CPU kenmerken worden vergeleken, is het duidelijk dat AMD alternatieven biedt met meer cores en/of threads, grotere cache, en uitgebreide PCIe 4.0 compatibiliteit voor de mid-range en high-end. AMD heeft een krachtige Ryzen CPU die meer waarde biedt dan gelijkwaardige Intel modellen, van de top van de High-End Desktop (HEDT) markt tot de high-end en mid-range. In de budgetklasse is Intel nu oppermachtig, maar dat kan veranderen met de lancering van AMD’s krachtige APU’s in de komende maanden.

3. Gaming En Algemene Prestaties

In de krachtmeting tussen AMD en Intel CPU’s leidt AMD in de belangrijke prijsklassen, met name in het midden- en topsegment, maar benchmarks geven aan dat Intels gamingprestaties ook geen watje zijn. Wat prestaties betreft, zijn zowel Intel als AMD uitstekend. De voortdurende druk van AMD heeft geleid tot een opleving van CPU-prestaties voor desktop PC-gaming, wat Intel ertoe heeft aangezet te reageren met krachtigere processoren van zijn eigen merk. Over het geheel genomen hebben beide firma’s ongelooflijk concurrerende chips in hun respectieve prijsklassen en het is vaak moeilijk om het verschil te zien in de echte gamewereld.

Conclusie

Als het op kloksnelheid aankomt, is Intel nog steeds oppermachtig. Dit kan ongetwijfeld voordelig zijn voor die-hard gamers. Als het op cores en threads aankomt, heeft AMD de overhand. Behalve in de Pro markt, is een AMD Ryzen processor vaak iets goedkoper dan een Intel Core processor. Welke processor je kiest, wordt bepaald door merkvoorkeur, maar kies er vooral een die aan je eisen voldoet. Als je na het lezen van dit artikel nog steeds niet kunt beslissen, kun je laptops kopen bij de Huawei winkel, want de Huawei MateBook serie biedt Intel en AMD varianten van elk model van hun laptop in hun markt. Huawei matebook d 16 amd is hun nieuwste product. De processorprestaties zijn sterk verbeterd, zodat u een geheel nieuwe, snelle ervaring zult hebben.