Jouw weg naar financiële onafhankelijkheid

Streven naar financiële onafhankelijkheid. Tegenwoordig is dit een steeds populairder wordend onderwerp, maar wat houdt het precies in? Wanneer ben je financieel onafhankelijk en op welke manier of op welke manieren kun je dit daadwerkelijk bereiken? Wij geven je een aantal tips.

Financieel onafhankelijk zijn

Financieel onafhankelijk zijn houdt in dat je jouw leven kunt inrichten zoals jij dat wilt. Dit hoeft niet altijd gelijk te staan aan het daadwerkelijk stoppen met werken, het gaat er meer om dat jouw jaarlijkse passieve inkomen groter is dan de vaste kosten die je kwijt bent. Er is tegenwoordig zelfs een beweging van mensen die ‘FIRE-principes’ toepassen om er zo voor te zorgen dat ze niet pas met hun 67ste met pensioen hoeven. Op welke leeftijd dit wel is, hangt af van in hoeverre alle principes worden nageleefd. FIRE heeft eigenlijk twee kanten – je geeft namelijk minder uit, waar je er tegelijkertijd voor kiest om dit verschil te beleggen. Op deze manier werkt het geld dat je minder uitgeeft dus in principe voor je. Door minder uit te geven kan je meer sparen, hoe meer je spaart hoe meer je kunt beleggen en hoe meer je kunt beleggen, hoe eerder je financieel onafhankelijk bent. Klinkt redelijk simpel. Toch valt er volgens velen ook wel wat te zeggen over deze beweging. Zo is een cadeautje aan jezelf of een ander geven verleden tijd en ligt de focus voornamelijk op zuinig leven, bijna tegen het sombere aan. Kortom, weinig in het hier en nu leven en vooral de focus op later. Maar dan wel een later zonder zorgen.

Het investeren in Bitcoin

Ondanks dat niet iedereen het eens is over het principe van de FIRE beweging, is het bewust omgaan met geld en het investeren in de toekomst zeker niet iets slechts. Een andere manier waarop je financieel onafhankelijk kunt worden – indien je het op de juiste manier doet – is door te investeren in Bitcoin. Een hoop mensen zijn je voorgegaan door op het juiste moment in te stappen en hebben hierdoor flink hun vermogen kunnen vergroten. Toch hoeft het kopen van crypto niet altijd succesvol uit te pakken en is het verstandig je eerst te verdiepen in het hoe en wat. Laat je bijvoorbeeld adviseren door een professionele partij om jouw geld op deze manier zo effectief en verstandig mogelijk te investeren. Mocht het goed uitpakken, dan kan een financieel onafhankelijke toekomst al een klein beetje meer binnen handbereik liggen.

Het investeren in vastgoed

Het investeren in vastgoed kan een andere manier zijn die bijdraagt aan financiële onafhankelijkheid. Het voordeel van dit type investering is dat je er een relatief hoog rendement voor krijgt ten opzichte van de investering die je doet. Mocht het goed uitpakken, dan kan je relatief snel doorgroeien en hierdoor weer nieuwe panden aankopen. Nadeel is dat de investering die je doet van grotere omvang is, maar dat je hierdoor ook sneller stappen kan maken wanneer het je voor de wind gaat en je hierdoor ook weer meer passief inkomen kunt genereren. 

Het investeren in Bitcoin en in vastgoed zijn slechts enkele manieren om passief inkomen te genereren en zo een strap richting financiële onafhankelijkheid te zetten. Uiteraard zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Ben jij veel bezig met het zekerstellen van jouw financiële toekomst?