Slaapproblemen: hoe kom ik er vanaf?
Helaas komen slaapproblemen relatief vaak voor. Meestal liggen onderliggende problemen hieraan ten grondslag. Wanneer je die weet op te lossen, is de kans groot dat je nachtrust verbetert. Dat klinkt wellicht eenvoudig, maar dat is het helaas niet. Gelukkig zijn er wel methodes en middelen die je kunnen helpen.
Slaapstoornissen zijn in twee groepen onder te verdelen
Grofweg zijn er twee soorten slaapproblemen. Er is of een probleem met in slaap komen of een probleem met doorslapen. Beide zijn eigenlijk net zo vervelend en hebben dezelfde consequenties. Namelijk dat je overdag erg moe bent. Bovendien is wakker liggen in bed niet prettig. Het is met name frustrerend wanneer je juist in een gezond en vast ritme probeert te komen.
De oorzaken voor een slechte nachtrust
Iedereen is bekend met ’s nachts wakker liggen in bed terwijl je eigenlijk van plan was om vroeg te slapen. Soms duurt het meerdere uren voordat je daadwerkelijk in slaap valt. Vaak komt het omdat je bepaalde zorgen hebt. Je staat onder druk op het werk, piekert over van alles en nog wat of staat voor persoonlijke uitdagingen. Midden in de nacht meerdere malen wakker worden heeft meestal dezelfde oorzaak. Door verhoogde stresshormonen val je veel minder diep in slaap. Daardoor wordt je veel eenvoudiger wakker.
Wat kun je aan de onderliggende oorzaken doen?
Stress, nervositeit en gevoelens van overspannenheid zijn dus meestal verantwoordelijk voor een slechte nachtrust. Die zijn vaak werkgerelateerd of hebben te maken met persoonlijke omstandigheden. Helaas zijn ze niet zo gemakkelijk op te lossen, aangezien het niet om een geïsoleerd probleem gaat. Bedenk bovendien dat een slaaptekort de mentale en psychologische klachten alleen maar versterkt. Het is in feite dus één en hetzelfde probleem.
Slaapmiddelen zijn over het algemeen kalmerende middelen
Er zijn verschillende medicijnen op de markt die je helpen om negatieve emoties te bestrijden. De benzodiazepines zijn daarvan de bekendste. Dergelijke medicamenten worden ook als slaapmiddel gebruikt. Dat geldt voor meerdere soorten. Benzodiazepines zijn relatief krachtige middelen die je op voorschrift van een dokter krijgt. Helaas zitten er ook nadelen aan. Ze zijn bijvoorbeeld erg verslavend. Daarom wordt er volop gezocht naar alternatieven. Die bestaan gelukkig. Er zijn middelen die je zonder recept van de arts verkrijgt. Dat zijn over het algemeen een stuk milder. Het voordeel is dat ze minder bijwerkingen hebben. Meer weten? Lees er hier meer over.