Mensen in de zorg hebben werkdruk fors zien toenemen
Mede als gevolg van de pandemie hebben werknemers in de zorg de werkdruk fors zien toenemen. Een onderzoek dat eerder door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd uitgevoerd, laat zien dat 44 procent van de medewerkers in de zorg de ervaren werkdruk veel te hoog vindt. Dat is een forse stijging ten opzichte van een paar jaar geleden. Door de oplopende werkdruk en het wisselende werkritme waarmee zorgpersoneel te maken heeft de laatste jaren, raken medewerkers steeds vaker overspannen of burnout. Het is belangrijk de eerste signalen hiervan serieus te nemen en doelgericht te zorgen voor een verbetering van de situatie. Overspannen raken is bepaald geen pretje! Het kan daarbij een lange tijd duren, voordat je weer volledig aan de slag bent.
Probeer werkstress te beperken tot een aanvaardbaar niveau
Werknemers ervaren werkstress bij de uitvoering van hun werkzaamheden. Dit is heel normaal en zelfs goed! De werkstress helpt je scherp te blijven en maakt dat taken vaak sneller uitgevoerd zijn. Het is echter belangrijk om de balans te bewaren tussen een aanvaardbaar niveau van werkstress en een te hoge werkdruk. Heb je bijvoorbeeld regelmatig last van slapeloosheid, of stort je aan het eind van de werkdag zonder energie op de bank neer? Het zijn signalen dat de werkstress momenteel te hoog is voor je. Zorg dat je een leidinggevende hiervan op de hoogte brengt, zodat gezocht kan worden naar mogelijkheden om deze gevoelens van stress te verminderen.
Stappen die je zelf kunt zetten bij het verminderen van werkstress
Er zijn verschillende stappen die je zelf al kunt zetten om gevoelens van stress op de werkvloer te verminderen. Neem bijvoorbeeld ieder uur een paar minuten voor jezelf, waarin je een mindfulness-oefening uitvoert. Op het internet kun je verschillende voorbeelden van deze oefeningen vinden. Ze helpen je het gevoel van stress los te laten en lastige zaken te relativeren. Bij het relativeren van ingewikkelde opgaven is het daarbij slim om deze opgaven op te delen in verschillende kleinere taken. Zo houd je het overzicht; het geeft je het gevoel grip te hebben op de situatie.
Aan het eind van de werkdag kan het fijn zijn om een korte wandeling te maken. Dit helpt je het hoofd te leggen en stress los te laten. Iets wat je nachtrust en daarmee energieniveau ten goede komt. De wandeling kun je in plaats van aan het eind van de dag, ook tijdens de lunch plannen.