Low-budget verbouwen: hoe pak je dat aan? 

Laten we eerlijk zijn, het leven is al duur genoeg. En zeker wanneer jij jouw huis wilt verbouwen, dan zijn de prijzen vandaag de dag niet mals. Mankracht is prijzig, materialen zijn duur en vaak moet je lang wachten tot aannemers aan de slag gaan. Reden genoeg om zelf te onderzoeken of je voor weinig geld kunt verbouwen? In deze blog vertellen we jou meer over low-budget verbouwen. 

Doe het grootste gedeelte zelf 

We zeiden het net al even, maar vandaag de dag is mankracht duur. Er zijn veel mensen die willen verbouwen en het aantal mensen dat in de bouw werkt is schaars. Daarom kunnen klusjesmannen en bouwvakkers meer geld vragen voor het werk dat ze doen. Wil je het grootste gedeelte zelf doen? Dan raden we je wel aan om niet te bezuinigen op goedkoop gereedschap. Goedkoop gereedschap is namelijk de basis van een goede klus. Wil je nu goed materiaal inslaan? Kijk dan eens voor gereedschap bij mastertools. Zij hebben alles wat jij nodig hebt voor een low-budget verbouwing. 

Onderhandel altijd over de prijs 

In de bouwsector is er vaak ruimte om te onderhandelen over de prijs. In veel landen is dit heel gewoon, denk aan Spanje of Frankrijk. Maar in Nederland zijn we niet zo happig op onderhandelen. Toch kun je vaak nog wel onderhandelen over een prijs wanneer je bijvoorbeeld veel materiaal inkoopt of wanneer je een offerte voor een bepaalde klus krijgt. Je kan altijd proberen om niet iets van de prijs af te krijgen! 

Gebruik materialen die goedkoper zijn

Bepaalde materialen zijn erg duur op dit moment. Denk bijvoorbeeld aan hout of steen. Zeker natuurlijke materialen kunnen erg fluctueren in prijs door bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. Er zijn ook materialen die wel diezelfde uitstraling hebben, maar die een fractie van de oorspronkelijke prijs kosten. Zo kan je kiezen voor laminaat in plaats van parket. En vinyl in plaats van steen. Tegenwoordig is behang ook een stuk goedkoper dan wanneer je bijvoorbeeld kiest voor stucwerk. En wil jij iets wel een houtlook geven maar er niet te veel voor betalen? Werk dan met multiplex in plaats van massief hout. 

Verkoop wat jij niet meer nodig hebt 

Als jij van iets veel te veel hebt gekocht dan kan het slim zijn om wat over is te verkopen. Er zijn altijd weer andere klussers die low-budget aan het klussen zijn die jouw restpartij verf wil overnemen of bijvoorbeeld nog een aantal pakken laminaat. Door te verkopen wat jij niet meer nodig hebt, bespaar je geld. En vaak kun je dat geld wel weer voor iets anders gebruiken.

Laat je inspireren door sociale media

Jij bent absoluut niet de enige die graag low-budget wilt klussen. Er zijn heel veel accounts op Instagram maar ook op Youtube die slimme oplossingen bedenken voor dure klussen. Zo worden er hele tafels nagemaakt of wandkasten in elkaar gezet die heel luxe ogen, maar erg weinig hebben gekost. Laat je dus vooral inspireren door sociale media om bepaalde klussen op een low-budget manier te doen. Want waarom zou jezelf het wiel opnieuw uitvinden als andere doe-het-zelvers je al voor zijn geweest?