Een laptop van de zaak: hoe zit dat met de privacy?

Wanneer je een laptop voor je werk nodig hebt, kun je die in bepaalde gevallen van je werkgever krijgen. Zeker wanneer het apparaat onmisbaar is voor het uitoefenen van je functie, is het best logisch wanneer je werkgever het ding beschikbaar stelt. Maar vervolgens ga je ermee aan het werk en zul je er ongetwijfeld ook wat persoonlijke zaken mee afhandelen. Hoe zit het dan precies met de privacy? Mag je werkgever bijvoorbeeld in jouw laptop meekijken? En mag je zelf eigenlijk wel alles doen wat je wilt met zo’n apparaat?

Controles zijn toegestaan

Een werkgever mag voorwaarden stellen aan het gebruik van e-mail en internet. Dat geldt dus ook voor het gebruik van een laptop van de zaak, evenals een zakelijke telefoon. Het is de werkgever ook nadrukkelijk voorbehouden om bepaalde soorten gebruik te verbieden. Om zo’n verbod te kunnen handhaven, mag de werkgever controles uitvoeren. Dit moet echter wel vooraf bij de werknemers bekend zijn. Met andere woorden: de werknemer moet uitleggen wat de regels zijn en benadrukken dat controle tot de mogelijkheden behoort. Ook moet een werkgever zich aan de voorwaarden van de AVG houden. Dit is de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Hier schuilt ook meteen het addertje onder het gras. Wanneer medewerkers bijvoorbeeld hun laptops aan het einde van de werkdag opbergen in speciale laptopkasten, die op slot gaan, mag de werkgever die niet zomaar openmaken. Een gecertificeerd beveiligingsbedrijf mag dat echter wel. Hier moet dan echter wel een gegronde reden voor zijn, zoals een verdenking van een misdrijf.
 

Waarborg je eigen privacy

Los van de vraag wat wel en niet mag, is het natuurlijk zinvol om je eigen privacy zo goed mogelijk te beschermen. Je weet immers niet wat je collega’s doen als jij zelf niet aanwezig bent. Wanneer je aan het eind van je werkdag jouw laptop achterlaat op de werkplek, kan iemand anders daar natuurlijk in gaan snuffelen. Het is daarom verstandig om de laptop altijd te beveiligen met een wachtwoord. In de meeste gevallen is dat al standaard zo ingesteld. Wil je echt op safe spelen, berg de laptop dan veilig op achter slot en grendel. Het is fijn dat laptoplockers tegenwoordig ook voorzien zijn van een stroomaansluiting, zodat de laptops ook in de lockers gewoon opgeladen kunnen worden. Zo kun je de volgende dag gewoon weer verder met een volle accu.