Definitief energielabel: hoe werkt dat?
Tegenwoordig hebben de meeste woningen een energielabel. Hierdoor kun je zien of een woning duurzaam is of eventueel nog meer duurzaam kan. Dat is prettig als je een woning wilt kopen of verkopen. Heb je je woning verduurzaamt en ben je benieuwd naar het energie energielabel? Ook dan kun je er eentje aanvragen. Hoe dit precies allemaal werkt vertellen we jou in deze blog!
Heb jij een woning zonder geldig energielabel dan kan je een definitief energielabel aanvragen. Hetzelfde geldt voor als je dus je woning hebt verduurzaamd en energiezuiniger hebt gemaakt. Dan wil je natuurlijk wel weten welk energielabel je nu krijgt. Een energielabel is dus een manier om te kunnen zien hoe goed (of slecht) jouw woning scoort op het gebied van energie. Als je een energielabel wilt aanvragen kan dat tegenwoordig online.
Energielabel definitief maken: wat en hoe?
Om een definitief energielabel te krijgen kun je dus een aanvraag of een offerte opvragen bij een energieadviseur. Hij of zij komt woning bekijken en controleert een aantal belangrijk punten. Denk bijvoorbeeld aan de manier van verwarmen, de ventilatie maar ook de koeling van de woning. Vanuit dit rapport kunnen er ook aanbevelingen op het gebied van verduurzamingen gegeven worden. Je energielabel is dan wel definitief, maar in de toekomst kun je na verbeteringen nogmaals het energielabel laten controleren.
Tegenwoordig is het zo dat je voor de meeste woningen, maar ook bepaalde gebouwen zoals scholen en kantoren een energielabel moet kunnen aantonen. Zeker wanneer je een ruimte of pand wilt verkopen of verhuren. Daarom is het belangrijk dat je het energielabel vakkundig en deskundig definitief laat maken door een onafhankelijke energieadviseur. Vaak kun je vanuit hier ook nog het één en ander doen om je woning nog duurzamer te maken.
Energielabel definitief maken: de kosten?
Uiteraard hangt er een prijskaartje aan het definitief maken van het energielabel van jouw woning. Wat de kosten precies zullen zijn, hangt af van een aantal factoren. Allereerst is het afhankelijk van het type woning. Een grote woning kost meer tijd dan een kleine loft. Een energieadviseur maakt altijd eerst een offerte. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Je kan daarom ook altijd bij meerdere energieadviseur meerdere offertes aanvragen. Zo kun je de definitieve prijs goed afwegen en eventueel kiezen voor de mest voordelige optie.
Daarnaast heeft de energieadviseur ook bepaalde documenten nodig van de woning. Als deze documenten er niet zijn, denk aan bouwtekeningen, facturen van de gedane verbeteringen en andere documentatie. Dit zorgt er vaak voor dat de energieadviseur minder lang bezig is en dat is weer aantrekkelijk voor de eindprijs.
Definitief energielabel inzien, downloaden en printen
Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk jouw energielabel inzien via MijnOverheid. Het is wel belangrijk dat het energielabel van jouw woning is opgenomen in het register. Vaak wordt dit automatisch gedaan wanneer een energieadviseur het label heeft bepaald. Als jouw woning ouder is dan kan het zijn dat jouw energielabel nog niet is opgenomen in het register.
Vanuit MijnOverheid kun je vervolgens jouw definitieve energielabel downloaden en uitprinten.