Simp betekenis: wat is een simp + een paar voorbeelden
“Jo, beter word je geen simp!” Grote kans dat er bij jou niet direct een lampje gaat branden. Dat kan komen omdat jij bijvoorbeeld niet meer op de middelbare school zit of omdat je geen kinderen tussen de leeftijd 10 en 18 jaar hebt. Simp is een woord. Een tienerwoord wel te verstaan. En het is ook nog eens hét woord van het jaar 2020. In deze blog duiken we dieper op het woord simp en over het ontstaan van tienerwoorden.
De eerste keer dat het Woord van het jaar werd georganiseerd was in 2003. Het was toen Koen Gubbels van vertaalbureau The Language Lab die deze verkiezing in het leven bracht. Ze werden dan wel geinspireerd door de amerikaanse versie ervan. Maar ook in Nederland duiken er jaarlijks woorden op die vergeten zijn of die juist bedacht zijn. Veel woorden geven betekenis aan een tijdperk of een jaar. Vanaf 2007 heeft de Dikke Van Dale het overgenomen en zorgt het bedrijf dat jaarlijks woordenboeken drukt ervoor dat het nieuwe woord wordt opgenomen in de Dikke van Dale. Denk aan worden als hangouderen, troetelmarokkaan, hufterindex, swaffelen, ontvrienden, daggeren, selfie, stemfie of het woord van 2020: anderhalvemetersamenleving.
En zo ontstond ook het idee om woorden voor kinderen te denken. Ketnet, een Belgisch kinderprogramma, is dit jaar voor de tiende keer alweer op zoek gegaan naar het Kinderwoord van het Jaar. En nu denk je waarschijnlijk: waar moet zo’n Kinderwoord aan voldoen? Allereerst kunnen de kinderen zelf woorden aandragen. Woorden die ze bijvoorbeeld dagelijks op het schoolplein horen, maar ook woorden die ze bijvoorbeeld bij online games leren en gebruiken. Veel woorden worden wel door kinderen zelfbedacht of waaien over uit andere landen.
“Idk, RIP”
Dit jaar was het vooral bijzonder dat er geen corona-woord werd geopperd. Terwijl bij de versie van Van Dale was dat dus wel het gevoel, daar werd tenstolle de anderehalvemetersamenleving het woord van het jaar. Wat dus perfect laat zien wat het belangrijkste van 2020 was, als we daar al aan hadden moeten twijfelen. Bij kinderen ging het nét even anders. Daar stonden nul corona gerelateerde woorden in de lijst.
Dit was de top 3 van de tienerwoorden:
- Rip
Rip betekent over en uit, ziet er niet goed uit of dood (bijvoorbeeld in een computergame). Zo zeggen kinderen bijvoorbeeld: “Ik kan vandaag niet komen sporten, rip de sportles.” Of: “Rip mijn make-up vandaag.”
- Idk
Idk dit is de afkorting van I don’t know. Het is overgewaaid uit Amerika. Kinderen gebruiken het vaak in online uitingen voorbijvoorbeeld: ik weet het niet. “idk, ik heb dat hoofdstuk nog niet gelezen.
- Ewa drerrie
Dit betekent: hé gast. En is dus eigenlijk een manier om gewoon hoi te zeggen. “Ewa drerrie! Lang niet gezien!”
- Simp
Simp staat voor iemand die veel te veel doet voor iemand die hij of zij leuk vindt. Het wordt dan ook niet direct positief bedoeld. “Wordt geen simp als je een nieuwe vriendin hebt.” Of: “Sinds dat het aan is, is hij echt een simp geworden.”
“Doe niet zo simp”
Simp werd dit jaar dus hét woord. Er deden ruim 20.000 kinderen mee tijdens het stemmen. En dat is meer dan de 15.000 van vorig jaar. Ketnet, die het organiseert, zag nog een leuk fenomeen voorbij komen. Kinderen nemen de taal van ouderen over. Vorig jaar won namelijk het woord yeet, wat joepie betekent. Dit was toen het tienerwoord van 2019. Dit jaar is dat dus simp, maar het kinderwoord van 2020 is yeet. Hiermee lijkt het dat kinderen taal van bijvoorbeeld oudere broertjes of zusjes overnemen. Of dat het komt doordat het in televisieprogramma’s voorbij komt of op social media.
Daarnaast is het dus grappig om te zien dat jongeren geen uiting geven aan het door dat in het teken stond van corona door middel van een veelgebruikt woord. Dit komt waarschijnlijk doordat jongeren en kinderen heftige situaties anders invulling geven dan ouderen. Bijvoorbeeld door online veel meer met elkaar samen te zijn. Ook geven ze vaak meer uiting door middel van creativiteit. Juist waar veel jongeren samen komen, online of offline, ontstaan nieuwe woorden zoals het woord rip. Deze woordkeuze zie je dan ook veel terugkomen op social media maar ook in televisieprogramma’s voor jongeren.
Het jaar van corona
Het Woord van het Jaar 2020, de variant voor ouderen, is wel meer gefocust op corona. Zo zijn er een aantal woorden die terugkomen in het officiele lijstje van de organisatie behoorlijk specifiek voor afgelopen jaar, denk aan: coronamoe, covid, hoestschaamte, knuffelcontact, kuchscherm, lockdownschermpje, raambezoek, sportbubbel, versoepelbrigade en zelfquarantine. Uiteindelijk heeft het woord anderhalvemetersamenleving gewonnen en een plekje in het grote boek weten te bemachtigen.
Hoe kun je nu zelf het woord simp gaan gebruiken? Door bijvoorbeeld je vriend te waarschuwen dat ‘ie geen simp moet worden nu ‘ie een leuke date heeft gehad via Tinder. Of dat je aan je broer eindelijk kan vertellen dat er een naam is voor hetgeen dat je al jaren ziet, namelijk simp. Namelijk dat ‘ie een jongen is die veel te veel moeite doet voor het meisje dat hij leuk vindt. Of het nu ook gaat om mensen die al een relatie hebben of dat het alleen om de periode vóór het overwinnen van het hart van het meisje is moeilijk te zeggen. Maar daar kunnen je kinderen vast meer duidelijkheid over geven.