Tijger, Leeuw of Paard 3d Weergeven op je telefoon: zo werkt het

Heb je altijd al willen weten of een tijger in jouw huis past? Hoe een krokodil in jouw badkamer eruitziet? Of een leeuw in je slaapkamer? Met de nieuwe AR-functie van Google kun je dit nu makkelijk uitproberen! Het is de perfecte manier om dieren van dichtbij te bekijken en dus een ideaal leermoment voor kinderen.

Als gevolg van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen zijn alle dierenparken in Nederland gesloten. Ben jij een echte liefhebber van de dierentuin? En wil je toch graag levensgrote leeuwen, tijgers of andere dieren zien? Google kan daarbij wel een handje helpen, want vorig jaar kondigde Google aan dat het voortaan levensgrote dieren in een 3D-weergave gaat tonen in de zoekresultaten.

Hoe doe je dit?

Als je zoekt naar dieren zoals: ’tijger’, ‘hond’, ‘leeuw’, ‘paard’ en ‘haai’, dan kan je een 3D-weergave van het dier bekijken. Tik daarvoor bovenaan de zoekresultaten van je telefoon op ‘Weergeven in 3D’. Je ziet daarna het dier tot leven komen en je kan inzoomen op de details van het model. Het dier beweegt ook en maakt zijn typische geluid. Hieronder een stappenplan:

  1. Open Safari op je telefoon (zie verderop in dit artikel met welke telefoons je dit kunt doen) en ga naar de Google.nl.
  2. Typ in het zoekvenster je favoriete dier (hieronder staan alle dieren waaruit je kunt kiezen)
  3. Scroll naar beneden tot je ‘Bekijk een levensgrote tijger van dichtbij’ ziet.  
    Nu heb je al een bewegende tijger die je van alle kanten kunt bekijken, maar het wordt nóg leuker.
  4. Tap linksonder op de button ‘Weergeven in 3D’.
  5. Even aangeven waar de vloer is, en voila: een ‘levensechte’ tijger in je woonkamer.

Google heeft een twintigtal dieren toegevoegd aan de AR-lijst, namelijk de adelaar, alligator, beer, cheetah, eend, egel, geit, wasbeer, hond (rottweiler, mopshond, labrador retriever), kat, pinguïn, leeuw, octopus, paard, reuzenpanda, schildpad, pony, python, tijger, witte haai en wolf. Wanneer er nieuwe dieren worden toegevoegd is op dit moment nog onbekend. Niet elk dier is misschien direct terug te vinden. Lukt het niet? Probeer het dan eens met een Engelse naam.

Stapje verder

Naast het zien van dieren in 3D kan je nog een stapje verder. Dit kun je doen door te tikken op ‘Tonen in je ruimte’. Hierdoor kun je van een échte augmented reality (AR)-ervaring genieten.  Op een realistische manier komt het dier tevoorschijn in jouw omgeving. Een wasbeer die door jouw tuin loopt, een octupus in jouw badkuip of een schildpad op je balkon. Het kan allemaal. Om het mogelijk te maken moet je eerst toestemming geven aan Google om gebruik te maken van je camera en de apparaatopslag. Daarna richt je de camera op de vloer en beweeg je heen en weer zodat de Google-ARCore-toepassing voor augmented Reality nauwkeurig de afstanden in je omgeving kan bepalen. Daarna krijg je het dier op je telefoon te zien in een realistische grootte, al kan je het dier ook groter of kleiner maken als je dat wilt. Je kunt het dier ook verplaatsen en zo op een andere plek in de ruimte neerzetten.

Ondersteunde apparaten

Slechts een beperkt aantal toestellen ondersteunt de AR Core-functionaliteit van Google en daarmee ook de 3D-dieren. Hieronder staat een lijst van de specifieke modellen die dit op dit moment kunnen:

  • Android device emulators
  • Android (Google Play)
  • Android (China)
  • iOS, Om gebruik te kunnen maken van Google’s AR functie, moet je beschikken over een iPhone 6S, 7, 8, X, of 11. Ook de meeste iPads worden ondersteund. Daarnaast moet je minimaal iOS11 draaien.

Uit de praktijk is echter gebleken dat er meer toestellen kunnen werken met de AR Core-functionaliteit. Dus mocht je het graag willen, maar heb je een andere telefoon? Dan raden wij aan om het gewoon te proberen. Misschien heb je geluk en kun je bij jou thuis een olifant in de keuken zetten… Of een paard in de gang.

Planeten

Ook planeten kun je via deze functie via een eenvoudige zoekopdracht op deze manier bewonderen. Google maakt hiervoor gebruik van augmented reality (AR) en de ARKit opties van Apple. De 3D-beelden kun je bekijken via een iPhoneiPad of Android-toestel. Welke Apple-producten AR ondersteunen lees je onderaan terug op deze AR-pagina van Apple. In samenwerking met NASA kun je ook planeten en objecten uit ons zonnestelsel in 3D bekijken. Gebruik hiervoor de zoekopdracht ‘[naam] 3D nasa]’. Vervang hierbij [NAAM] door een planeet, maan of satelliet naar keuze.

Dit zijn de planeten en hun namen: Mercury, Venus, Earth, Moon, Mars (Phobos, Deimos), Jupiter (Europe, Callisto, Ganymede), Saturn (Titan, Mimas, Tethys, Iapetus, Hyperion), Uranus (Umbriel, Titania, Oberon, Ariel), Neptun (Triton), Pluto.

Dit zijn satellieten en hun namen: Voyager 1, Apollo, SMAP, GRACE-FO, Curiosity, Spirit, Cassini, Juno, Delta II, 70-meter Antenna, Neil Armstrong’s spacesuit

Wat is er nog meer mogelijk?

Naast planeten en dieren zijn er nog meer dingen mogelijk via de Googel AR-functie. Zo kan je ook menselijke anatomie bekijken. Bijvoorbeeld het Menselijk spijsverteringsstelsel, ademhalingsstelsel, endocrien systeem, skeletsysteem, spiersysteem en bloedsomloop. Mocht je scheikunde en natuurkunde erg interessant en leuk vinden, dan is het ook mogelijk om celstructuren, scheikundige termen en natuurkundige termen in 3D te zien. Baal je dat je al een tijd niet op vakantie bent geweest? Wist je dat je via Google ook plaatsen of culturele gebouwen in 3D kunt bekijken? In plaats van het zoeken naar een dier zoek je dan naar een plaats.

  • Ga op je telefoon naar Google.com of open de Google-app.
  • Zoek naar een plaats.
  • Als er een 3D-resultaat beschikbaar is, tik je op Weergeven in 3D.
  • Tik op Bekijken in je ruimte om het 3D-resultaat in AR te bedienen.
  • Volg de instructies op het scherm.