Martin vrijland: wie is martin vrijland?

Als je veel op sociale media en internet zit, heb je de naam Martin Vrijland vast wel eens voorbij horen komen. Maar als je gaat zoeken wie deze persoon eigenlijk is, is er weinig over hem te vinden. Hoe kan dit? En wie is Martin Vrijland? Wij zochten het voor je uit.

Martin Vrijland is een pseudoniem voor een complotdenker geboren op 9 januari 1972. Vrijland heeft een website waarmee hij probeert om de David Icke van Nederland te worden. Hij houdt zich bezig met het schrijven van artikels over uiteenlopende onderwerpen, maar ze hebben wel allemaal wat gemeen. Het zijn namelijk allemaal complotten. Zoals chemtrails, HAARP, Mind control en de New World Order. Online doet hij alsof hij een onafhankelijke onderzoeksjournalist is. Maar dit vinden veel mensen erg vervelend en hij maakt dan ook niet echt vrienden.  

Wat is complotdenken?

Een complottheorie of samenzweringstheorie is een theorie of opvatting dat een bepaalde gebeurtenis, ontwikkeling of toestand op sociaal, politiek of economisch gebied het resultaat is van een samenzwering. Volgens dit geloofssysteem spannen immorele en voor niets terugdeinzende individuen of groeperingen heimelijk samen om hun kwalijke doelen te realiseren. Complottheorieën kunnen onschuldig zijn, maar ze kunnen ook zeer ingrijpende gevolgen hebben. Zo heeft complotdenken bijgedragen aan jodenvervolging, christenenvervolging en moslimvervolging en geweld tegen andere minderheden. Complotdenken kan gebruikt worden door een politieke partij een religie of een overheid om de meerderheid van de bevolking achter zich te krijgen. Maar het kan ook gebruikt worden door een kleinere groep om afbreuk te doen aan het vertrouwen in de overheid.

Hieraan herken je een complot

  1. Een complottheorie gaat uit van grootschalig bedrog met kwaadaardige opzet, dat op geheime en illegale wijze wordt uitgevoerd.
  2. Een complottheorie concurreert altijd met wat het ‘officiële verhaal’. Dit wordt ook wel de consensus genoemd onder historici en andere geleerden. Complottheorieën worden gekenmerkt door zwak, tegenstrijdig of gewoonweg onbestaand bewijsmateriaal en berusten vaak op onbeantwoorde vragen.
  3. Tegenbewijs wordt vaak genegeerd of verdraaid. Een complottheorie wordt dan ook vaak neergezet alsof het onfalsifieerbaar is.
  4. In vrije, democratische samenlevingen, zoals in Nederland, zijn complottheorien vaak gericht tegen de elite. Afgelopen jaar is er een groep mensen geweest die beweert dat het coronavirus niet bestaat en dat de overheid de mensen expres ziek wil maken. Volgens deze groep werkt de pers er ook aan mee.

Martin Vrijland

De naam Martin Vrijland is een pseudoniem voor wat volgens verschillende bronnen Martijn Alberda (volledige naam Martijn Christiaan Nico Alberda) zou zijn. Dit wordt bevestigd door het Facebook profiel van Martijn Alberda waarop dezelfde foto te zien is als op de website van Martin Vrijland. Op zijn website schrijft hij het volgende over zichzelf.

“Ik heb zowel zakelijk als privé wel eens kromme paden bewandeld. Ik heb en ben wel eens zakelijk belazerd en heb ook wel eens onorthodoxe maatregelen genomen om geld op te halen. Ik heb geen recht liefdespad bewandeld; heb vrouwenharten gebroken; wel eens een los handje gehad; de binnenkant van een cel gezien; op kickboxen gezeten; drugs gebruikt; excentrieke feesten bezocht en nog veel meer menselijke dingen gedaan. Ik heb gehad en ben kwijtgeraakt. Pieken en dalen. Kortom: ik ben met recht een zwaargewicht zondaar!”

Jeugd van Vrijland

Martin Vrijland zou geboren zijn op 9 januari 1972 te Uithoorn in Nederland. Hij zou komen uit een familie met twee oudere zussen, één jongere zus en één jongere broer. Van september 1990 tot 1995 zou Vrijland vliegtuigbouwkunde hebben gestudeerd aan een hogere technische school (hoger beroepsonderwijs), en zou hij een vluchtsimulatiesysteem hebben geprogrammeerd. Hoewel hij niet is afgestudeerd, voert hij wel de titel “ingenieur” op zijn visitekaartjes.

Werk en meer

Vrijland heeft een bedrijf opgestart genaamd: Alberda Environment. Dit bedrijf is een groothandel in vloeibare gasvormige brandstoffen. Maar dit bedrijf heeft niet lang bestaan. In 2006 is het namelijk failliet gegaan. In de tussentijd was Vrijland verhuisd naar Bloemendaal.In 2006 begon hij ergens anders te werken als ‘manager’, maar dit bleek achteraf ook een bedrijf dat hij zelf had opgericht. Ook dit bedrijf werd failliet verklaard.

Paranoïde

In 2012 begon Vrijland zijn eerste blog. Uit de artikelen op zijn website bleek dat hij niet enkel een complotdenker maar ook een homofoob is. Volgens hem maakt homofilie deel uit van een sinister wereldwijd complot dat moet leiden tot de uitroeiing van de bevolking. Volgens Vrijland zouden posters met de tekst “schaam je niet dat je homo bent” het gevolg zijn van een “fanatieke homostroming”.  In een artikel van 25 januari 2013, met de titel “Homofobie”, heeft hij het zelfs over het ontkennen van het geweld waarmee mensen met een homoseksuele geaardheid in de geschiedenis te maken hebben gehad. In hetzelfde artikel argumenteert Vrijland dat de emancipatie van vrouwen, en de afschaffing van slavernij, ertoe geleid heeft dat homofilie ook wordt geëmancipeerd, en dat dit bijgevolg zal leiden tot de emancipatie van pedofilie.

Op 1 november 2012 ging hij van start met zijn blog Martin Vrijland. Deze blog gebruikt hij om paranoïde artikelen over complottheorieën te publiceren. Op deze blog gaat het erg ver. Zo ontkent hij de holocaust en de global warming. Op zijn website zijn meerdere van deze onzin verhalen te lezen. Hij laat zich dikmaals inspireren door mensen zoals David Icke. David Vaughan Icke (Leicester, 29 april 1952) is een Brits complotdenker, schrijver en activist. Hij is een voormalig professioneel voetballer, BBC-sportverslaggever en nationaal woordvoerder van de Green Party. Sinds 1990 is hij wat hij noemt “fulltime onderzoeker naar wat en wie de wereld werkelijk beheersen”.